Exista anumite cazuri cand cladirile au neaparata nevoie. In primul rand, un aviz PSI este necesar, asa cum spune in lege, pentru cladirile in care sunt amplasate incaperi sau grupuri de incaperi si in cladirile de locuit colective cu mai mult de patru niveluri, adica de patru etaje la care se mai adauga si mansarde. Indiferent daca acesta cladire este noua sau veche, atunci, cand se doreste contruirea unui etaj in plus, este necesarra o autorizatie PSI.
Alte cladiri sunt cele in care isi desfasoara activitatea autoritatile publice care au o spurafata de 600mp sau mai mare de atat. Legislatia s-a schimbat putin in aceasta privinta, deoarece, pana la aceasta Hotarara de Guvern, obtinerea acestei autorizatii era obligatorie pentru orice tip de cladire, indiferent de suprafata.
- Bisericile sau alte lacasuri de cult, cu suprafata mai mare de 200mp au si ele nevoie de autorizatie. Ca si in cazul precedent, cand orice lacas de cult avea nevoie de aviz, legislatia s-a modificat.
- Depozitele cu prduse zootehnice sau agricole au, de asemenea, nevoie de acest aviz PSI.
- Depozitlele de butelii sunt si ele vizate.
- Cladirile in care se desfasoara activitati comerciale si care au o suprafata de 600mp sau mai mare, precum si spatiile comerciale care se afla in incinta unor cladiri unde sunt si spatii de locuit si au o suprafata mai mare de 200mp, au nevoie de aviz si autorizatie PSI.
- Restaurantele sau alte cladiri destinate alimentatiei publice necesita aceste documente.
- Cladirile de birouri sunt, de asemenea, supuse acestei legi.
- Spitalele, care au o suprafata de 600mp sau mai mare sunt obligate sa aiba aviz si autorizatie PSI.
- O alta categorie care are nevoie de aviz si autorizatie ar fi scolile, gardinitele, cresele, caminele studentesti si de batrani.
- Cladirile care adapostesc gari si autogari, aeroporturile si statiile de metrou au, obligatoriu, nevoie de aceste avize si autorizatii.
Tot in aceasta categorie, unde este nevoie atat de autorizatie, cat si de aviz, mai intra si: teatre, biblioteci, in general cladirile destinate evenimentelor culturale, parcari, hoteluri, pensiuni cu peste opt camere, salile de sport sau fitness acoperite, piscinele acoperite, saloanele de infrumusetare, respectand aceleasi conditi adica, cele individuale sa fie de 600mp sau mai mari si cele care se afla intr-o cladire unde este un spatiu de locuit colectiv sa aiba 200mp sau mai mult.
Cladiri si spatii care au nevoie doar de Autorizatie PSI
Este vorba, in primul rand de acele constructii temporare care desfasoara activitati in aer liber cum ar fi concerte si festivaluri, cu sau fara activitate comerciala.
De asemenea, in aceasta categorie intra si, asa cum ne spune legislatia, statiile de distribuite gaze lichefiate, statiile transportabile de distributie a carburantilor, punctele de desfacere a buteliilor cu gaze etc. Pentru mai multe detalii si pentru a vedea daca va este necesara aceasta obtinere autorizatie PSI consultati amanuntit HGR 571/2016 precum si toate actualizarile acesteia pe anul in curs.
Diferenta intre Aviz si Autorizatie PSI
Un aviz se emite pe baza unui proiect fie ca e vorba despre o constructie noua sau o modificare a unei constructii mei vechi. Aceste acte sunt emise de inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta.
Autorizatiile sunt cu totul diferite. Acestea sunt acele acte administrative emise de catre inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta. Prin acestea se certifica faptul ca exista securitate la incendiu.
Avizele se vor obtine inainte de a fi incepute lucrarile unei cladiri sau de adaugarile, dezvoltarea, modernizarea acesteia. Si pentru schimbarea destinatiei unei cladiri este nevoie de acestea.
Daca pana in anul 2017 a existat un termen de gratie pentru investitorii care nu aveau aceste avize si autorizatii, incepand cu 1 Octombrie 2017 a expirat acest termen. Acest termen a fost stabilit pentru a permite tuturor investitorilor sa isi faca modificarile necesare si pentru a le dota corespunzator pentru prevenirea unor astfel de situatii neplacute. Amenzile pot ajunge pana la 50.000 RON.
De ce este nevoie de autorizatie PSI?
Aceasta autorizatie va da dumneavoastra, dar si clientilor sau perosanelor care se afla in cladirea dumneavoastra, dupa caz, garantia ca totul este sigur in cazul producerii unui incendiu. Toata legislatia s-a schimbat foarte mult dupa tragedia care a lovit Clubul Colectiv. In aceast dezastru si-au pierdut viata 64 de persoane si foarte multi au ramas mutilati pe viata.
Si totul pentru ca acest club nu respecta normele de protectie si siguranta in caz de incendiu. Mai mult, acest club nu fusese verificat de IGSU. Si, desi nu indeplineau aceste norme, au primit autorizatie de functionare. De atunci, legislatia s-a inasprit pe buna dreptate. Trebuie ca astfel de lucruri sa nu se mai intample.
Legilstaia, avizele, autorizatiile, controalele trebuie factute asa cum trebuie. Nu este ceva cu care sa se glumeasca, deoarece un incendiu poate sa provoace daune materiale, dar si pierderi de vieti omenesti incomensurabile. Nu este doar o alta aprobare necesara din iadul birocratic romanesc.
Este ceva care va va proteja de lucruri grave. Un incendiu poate atrage cu sine atat amenzi uriase cat si dosare penale si, privare de libertate in cazuri grave. De ce sa riscati cand puteti sa faceti totul asa cum trebuie?!
Cum obtineti un aviz/autorizatie PSI?
In general, asa cum spuneam mai sus, un aviz sau autorizatie PSI inseamna multa birocaratie, insa necesara. Pentru a va ajuta, firma Protecons Consulting va poate ajuta sa faceti acest lucru intr-un mod rapid si eficient. Protecons Consulting este o firma autorizata ISU. Exista cativa pasi pe care trebuie sa ii urmati pentru a colabora cu ei.
In primul rand, trebuie sa ii contactati si sa le furnizati cateva informatii de baza. Acestea le sunt necesare pentru a stabili ce tip de documentatie este necesar pentru cladirea sau firma dumneavoastra. De asemenea, cu ei veti stabili daca estre nevoie de obtinerea unui aviz PSI sau de autorizatie si aviz PSI.
Dupa primul contact, va fi nevoie sa va intalniti cu expertii de la Protecons Consulting pentru a vedea locatia. Ofertele sunt persoanlizate in functie de mai multe criterii. Reprezentantul firmei va trebui, pentru a face acest lucru, sa inspecteze constructia. Ca in orice serviciu care se respecta, vi se va face o oferta. Este extrem de avantajos sa contractati o astfel de firma, deoarece acestia va pot da sugestii care ar presupune modificari ce v-ar aduce dumneavoastra o investitie mai mica pentru a abtine aceste avize si autorizatii.
Daca oferta este pe placul dumneafoastra, se va semna contractul. Documentatia va fi depusa de reprezentantii firmei la sediul ISU.
Un astfel de aviz are, desigur, anumite costuri. Costurile depind de foarte multi factori. In primul rand, conteaza suprafata. Logic pare ca o suprafata mai mica sa coste mai putin ca o suprafata mare. Exista insa si exceptii. Este vorba despre proiectele mai ample. Deci, daca avem un proiect amplu, nu conteaza ca suprafata este una mica deoarece pretul va creste.
Este foarte important sa stiti si ca pretul se poate negocia in functie de documentele dumneavoastra. Cele in format electronic au un oarecare avantaj.
Si pentru ca tot am vorbit de diferentele dintre aviz si autorizatie, avizul PSI este valabil atata timp cat constructia sau cladirea respectiva nu este pusa in functiune. In momentul in care cel care detine acea cladire va incepe sa desfasoare o anumita activitate, va fi necesar sa se obtina si autorizatia PSI.
Nu neglijati acest aspect. Toate argumentele expuse mai sus sunt suficient de convingatorare pentru a obtinte tot ce este necesar. In plus, veti scuti multa bataie de cap prin contractarea acestei firme.